
Třtina přímo od zdroje
První stvoly třtiny jsme dovezli z Kostariky, ale jednáme přímo s farmáři v zemích našemu srdci blízkých – ve Vietnamu a Thajsku.
Zdejší farmáři mají velmi rádi Českou republiku a my máme rádi je. Třtinu pěstují bez použití nebezpečných chemikálií, a to se nám opravdu hodně líbí. Usměvavý farmář je zárukou perfektního výpěstku a perfektní výpěstek je zárukou perfektní šťávy. Navíc Vietnam a Thajsko jsou nádherné země a do chuti Třitnády se promítají v každé její kapce.
Sklizeň cukrové třtiny není rozhodně procházka růžovým sadem. Ale když ji dělá šťastný a nadšený farmář, je to paráda. Žádné vypalování obřích polí, jak to dělají velcí agrobaroni, ale všechno ručně.

Sklízí se dvakrát ročně..
Vylisovaná šťáva ze stvolů třtiny se v Asii používá jako přírodní energeťák. Ale – a to je zásadní – Třtináda je naprosto bez jakékoliv chemické konzervace, přídavných látek, barviv a dalších „chuťovek“. Prostě jen třtina, voda, limetka a nic… Ideální pro každého.
Když začne třtina viditelně usychat, začíná pro zemědělce nejradostnější část roku – sklizeň. Každý, kdo má ruce a mačetu se podílí. Mačetou farmáři odsekávají suché části listů, které jsou k ničemu a poslouží jako hnojivo pro další třtinu. Mimochodem, zbavování se suchých částí je právě to, proč se jinde celá pole zapalují a kouřem zamořují vzduch…

Rychle do lisu
Třtináda se musí získávat jenom z čerstvě utnutých a správně vyzrálých třtinových stvolů, ještě než začnou vysychat. Aby byla co nejkvalitnější a pod dohledem našich expertů, lisujeme ji u nás v ČR. Stvoly tam procházejí lisem pod obrovským tlakem, dokud nevydají poslední kapku luxusní tekutiny. Je to sice dřina, ale stojí to za to.
Třtina se musí co nejrychleji dostat k nám, jinak se zkazí. Farmáři usekané stvoly odvezou k lodi, která pravidelně s jinými náklady pluje do Hamburgu, tam ji přeložíme na auto a šup s ní do lisovny. Speciální loď nevypravujeme, abychom nepřispívali k větší uhlíkové stopě.

Jediná, a k tomu opravdu férová
Třinádu vyrábíme jako jediní v České republice. A protože na ní od začátku až do konce přísně dohlížíme, troufneme si tvrdit, že takhle dobrou jen tak nenajdete. Sebechvála smrdí, ale když je to pravda…
V lisovně třtinu rozděláme, proženeme vysokým tlakem, doplníme kvalitní vodou a limetkou a stočíme do lahví.

Jsme prostě parta nadšenců co miluje Třtinádu a baví nás to vyrábět.
Třtinádu máte v ruce. Otevřete a … tohle je chuť, kterou jste neznali. Už ji taky milujete.